От какво се плаши циститът

Интервю с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение "Патологична бременност", I АГ болница "Св. София".

Д-р Панова, вярно ли е разпространеното убеждение, че простудата е най-прекият път към цистита?

dfrg.jpg

Циститът е заболяване на лигавицата на пикочния мехур, много често срещано е и засяга много повече жените. За цистита няма сезони – може да се развие и през зимата, и през лятото. Наистина, през зимата се изисква повече внимание, защото вероятността да се преохлади организмът е и по-голяма. Простудата е много важен фактор, особено при по-младите жени и момичета – като видим на каква мода се подчиняват... С ботуши и шапка, но с разголен кръст и корем, за да се виждат татуировката и пиърсингът. 

Оттам нататък е ясно. През зимата фактор е също влизането от много студено на много топло. През лятото пък най-честата причина за простуда е, че след къпане в морето или в басейна охладеното тяло не се подсушава и мокрият бански не се сменя. Ако има и вятър, простудата е сигурна. Иначе от самата вода не може да се получи инфекцията. Простудата по време на къпането или след излизането от водата могат да я провокират. Освен това в горещото време организмът се дехидратира лесно, ако приемът на течности е недостатъчен. Съчетанието и с обилното изпотяване допълнително усложнява цистита.

Защо някои жени страдат често, а други, колкото и да се простудят, не получават цистит?

Анатомично при жените уретрата е по-дебела, но по-къса. Второ, разположението на уретрата – тя е по-близко до входа на влагалището, но и към ануса. Затова неправилното поддържане на интимната хигиена, носенето на тясно бельо и дрехи подпомагат "по съседство" патологичните микроорганизми от влагалището или ректума да попаднат в областта на уретрата и оттам по пикочните пътища да причинят бактериална инфекция. Най-честият виновник е попадналата от ректума бактерия Ешерихия коли.

Научете каква е връзката между бактерията Ешерихия коли, простудата и цистита тук.         

При ходене по голяма нужда изтриването трябва задължително да става от влагалището към ануса, а не обратно. Стресът, преумората са важен фактор, който трябва да се знае. И приемането на повече течности не бива да се забравя – по правило човек трябва да уринира на всеки 3-4 часа. Ако при позив за уриниране по някаква причина го отлагаме и "стискаме" – това причинява застой на урина, механично дразнене и също може да доведе до цистит.

Винаги имайте едно на ум, когато влизате в обществен басейн. Често санитарният контрол е занижен и ви дебне инфекция с Ешерихия коли,  а е известно, че тя е причинител номер 1 на цистита. Бактерията Ешерихия коли нормално обитава нашите черва и се намира в изобилие в изпражненията.  Но попаднала в пикочните пътища – например при къпане в замърсена с бактерии вода, тя бързо се размножава и може да предизвика инфекция – цистит.  Жените от всички възрасти са по-уязвими в сравнение с мъжете. Защо? Жените имат по-широка и многократно по-къса в сравнение с мъжете уретра,  през която бактериите за кратко време достигат до пикочния мехур,  а там в присъствието на хранителна среда, каквато е урината, те се размножават и предизвикват цистит.

За да избегнете появя на цистит след къпане в басейн, ви препоръчваме да направите профилактика с Уринал, особено ако вече се е случвало да получавате цистит след басейн.

Достатъчно е да изпиете през деня  2 капсули Уринал или 1 таблетка Уринал Акут, за да изхвърлите попадналите в уретрата бактерии Ешерихия коли.

 

ВСЕКИ 20-ти човек страда от камъни в бъбреците. А ВИЕ?

ВСЕКИ 20-ти човек страда от камъни в бъбреците. А ВИЕ?

Изпитвали ли сте някога щипеща болка в пикочните пътища заради песъчинки? Болял ли ви е кръстът заради камъни в бъбреците? Лошата новина е, че ако сте имали такъв проблем веднъж, шансът за повторна поява е по-голям.
Добрата новина? – има шанс да избегнете повторна проява. Ще ви дадем няколко съвета, към които да се придържате и така да намалите значително риска от камъни в пикочните пътища. Но първо:
Прочети повече
Бъбреците на бременната жена работят за двама

Бъбреците на бременната жена работят за двама

Разговаряме с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение "Патологична бременност", I АГ болница "Св. София". По принцип около 10% от жените страдат от цистит, а при бременност числото достига до 40-50%.

Прочети повече
Цистит на медения месец

Цистит на медения месец

Какви мерки да вземете, за да се наслаждавате на връзката си без притеснения и как да избегнете появата на „Цистит на медения месец“, в следващите редове.

Прочети повече