Внимание: ЦИСТИТ!

Доц. д-р Режина Джераси, Клиника по нефрология, УМБАЛ "Александровска", София

1-(4).jpg

Знаете ли точно какво е цистит? Можете ли да се предпазите или бързо да решите проблема още при първите симптоми? На тези въпроси ще ни отговори един от известните специалисти в тази област – Доц.  Д-р Реджина Джераси от Клиниката по Нефрология в УМБАЛ «Александровска» София.

Какво точно представлява циститът? Какво може да провокира появата му?

Циститът е възпаление на пикочния мехур и е една от най-честите уроинфекции.  Предизвиква се от различни микроорганизми, най-често - в 80-90% от случаите – от Ешерихия коли.  Бактерията нормално обитава дебелото черво, но при попадане в уринарния тракт, бързо започва да се размножава и предизвиква цистит.  Предпоставка за цистита са различни фактори: простуда, недобра лична хигиена, приемане на недостатъчно количество течности, запек и др.  По-голямата сексуална активност и използването на локални контрацептиви също могат да са причина за появата на цистит. 

Кой най-често страда от цистит? Защо потърпевши са най-вече жените?

Особеностите на женското тяло предразполагат по-лесното навлизане на болестотворни бактерии в пикочните пътища и това е причината жените да страдат по-често от цистит и пиелонефрит. Уретрата при дамите е по-къса и затова бактериите лесно могат да достигнат до пикочния мехур и да причинят инфекция. Много е важен начинът на извършване на локалните хигиенни процедури – миене или избърсване отпред-назад, за да се избегне презаразяване с бактерии от дебелото черво.

Как да разпознаем цистита? Какви са симптомите?

Основните симптоми на цистита са парене, често уриниране, чувство на неизпразнен пикочен мехур, уринира се трудно и в малко количество. Това силно влошава качеството на живот на пациентките. Понякога при цистит може да има и кръв в урината. Обикновено циститът не протича с температура, ако обаче се появи болка в поясната област, придружена с температура, тези оплаквания са по- сериозни и са характерни за пиелонефрит (възпаление на бъбреците). Съчетанието на цистит с болка в кръста и температура обикновенно означава комбинирано засягане на бъбреците и пикочния мехур.

Научете 6 полезни съвета за това как да се предпазите от цистит тук.        

Наблюдава ли се сезонност или циститът може да се появи по всяко време на годината, дори и през лятото?

Циститът може да се наблюдава по всяко време на годината. По-характерен е за зимните месеци. Младите момичета и жени в стремежа си да изглеждат модерно се обличат с къси дрешки, със смъкната талия, което лесно води до простуда и циститни оплаквания. Циститът може да ни притесни дори и в разгара на лятото. Но защо? През лятото е топло, човек се разсъблича, изпотява се, стои на климатик, пие студени течности, дехидратира се... Рязко се увеличава и броя на пациентки с цистит, току що завърнали се от морската си ваканция – при тях са оказали влияние всички гореспоменати фактори плюс рискът от външно замърсяване – в морето, в басейна, на плажа и т.н.

При първи признаци на цистит задължително ли е да отидем на лекар? Винаги ли се предписва антибиотично лечение?

Трябва да се отиде на лекар и в никакъв случай да не се провежда самолечение. Задължително се изследва урина, за да се установи причинителят на инфекцията и да се избере най-ефикасният медикамент. Ако диагнозата е цистит, трябва да се проведе антибактериално лечение в продължение от 1 до 5-7 дни, в зависимост от тежестта на цистита. Препоръчва се прием на повече течности, защото при уриниране механично се изхвърлят вредните микроорганизми. През първия ден може да се започне лечение с фитопрепарати (напр. Уринал Акут), и ако циститът бързо отзвучи, може да се обсъжда т.н. песъчинков цистит или бактериален цистит с по-ниско микробно число. При всяка ситуация обаче, дори и след преминаване на основните оплаквания, трябва да бъде изяснена причината.

Лесно ли се лекува циститът? Може ли да се превърне в хроничен проблем?

Предлагам на пациентките с цистит да не се самолекуват! Циститът е лесен за диагностициране, но не винаги се лекува лесно. Често, въпреки антибиотичното лечение, заболяването се повтаря и затова е много важно да се открие причината за инфекцията, предразполагащият фактор, който води до повторната му проява. Но едно подходящо лечение с антибиотик, задължително предписан от лекар, съчетано с профилактично лечение дава добри резултати. Препоръчваме на нашите пациенти да използват и фитопрепарат с доказан ефект (какъвто е Уринал Акут) –  в началото при появата на първите симптоми до консултацията със специалист, успоредно с антибиотик в хода на лечението за по-бърз ефект или като завършващ етап след антибактериално лечение. В 3-те си форми – Уринал Акут, Уринал и Уринал Дринк - е подходящ за превенция на уроинфекциите. Може да се използва от бременни жени и малки деца.

Уринал  е хранителна добавка- екстракт от червената боровинка. Червената боровинка  е с богат спектър от здравословни ефекти, дължащи се на синергичното действие на фитохимичните и съставки а именно:

  1. Бактерициден, бактериостатичен и антиадхезивен ефект при уроинфекции, като може да се използва за начално лечение, успоредно лечение с антибиотици, като опашка след края на лечението с антибиотици. В 3-те си формi – Уринал акут, Уринал и  Уринал Дринк  е подходящ за превенция на инфекции след  литотрипсия и след катетеризация, както и за лечение на асимптомна бактериурия. Може да се използва от бременни и малки деца.
  2. Мощен антиоксидантен ефект. В последните години антиосидантния и ефект се използва за превенция на карцином на червата, простатната жлеза и гърдата,  нежелани кардиоваскуларни и мозъчни събития. В тези случаи боровинковия продукт се приема заедно с кардиопротективните лекарства и с цитостатиците съответно, или извън курса на химиотерапия.
ВСЕКИ 20-ти човек страда от камъни в бъбреците. А ВИЕ?

ВСЕКИ 20-ти човек страда от камъни в бъбреците. А ВИЕ?

Изпитвали ли сте някога щипеща болка в пикочните пътища заради песъчинки? Болял ли ви е кръстът заради камъни в бъбреците? Лошата новина е, че ако сте имали такъв проблем веднъж, шансът за повторна поява е по-голям.
Добрата новина? – има шанс да избегнете повторна проява. Ще ви дадем няколко съвета, към които да се придържате и така да намалите значително риска от камъни в пикочните пътища. Но първо:
Прочети повече
От какво се плаши циститът

От какво се плаши циститът

Интервю с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение "Патологична бременност", I АГ болница "Св. София".

Д-р Панова, вярно ли е разпространеното убеждение, че простудата е най-прекият път към цистита?

Прочети повече
Бъбреците на бременната жена работят за двама

Бъбреците на бременната жена работят за двама

Разговаряме с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение "Патологична бременност", I АГ болница "Св. София". По принцип около 10% от жените страдат от цистит, а при бременност числото достига до 40-50%.

Прочети повече