Всичко отминава под това небе, болката отдолу - не

Ще чакате или ще решите проблема?

1.jpg

Мечтаното време от годината е тук. Сега е моментът да се отпуснете и да му се насладите. Вече си представяте как компанията ви се весели, с приятелките ви се глезите с иначе забранени летни изкушения и се снимате, когато изведнъж усмивката ви залязва заради пробождане ниско долу в корема, все по-често притичване до тоалетната и дизурия - усещането за пареща болка и щипене при пишкане.   

 

Звучи ли ви познат този сценарий? Да, циститът отново е под светлините на прожекторите и се кани да превземе главната роля в цялата ви почивка. Причината е в бактерията E. coli. Нормално тя обитава чревната флора и не причинява неприятности, но често се развихря точно когато и вие – по време на ваканция. Високите температури, синтетичното бельо, продължителният контакт на интимната зона с мокрия бански. Морските преживявания създават благоприятни условия за развитието й. За това допринасят и чисто физиологичните ни дамски особености - по-късата уретра, която улеснява по-бързото навлизане на бактерията в пикочните пътища. След това E.coli се прикрепя безпрепятствено към стените им и по този начин се задържа трайно в уринарния тракт. Инфектираните тъкани водят до киселинно pH на урината заради повишеното количество отделили се водородни йони, а те от своя страна активират рецепторите за болка. Така колкото по-висока е киселинността на урината, толкова повече водородни йони се отделят и толкова по-непоносимо става щипенето и паренето.

 

Дори да вземете своевременни мерки, са нужни минимум два дни за значително облекчаване на първоначалните симптоми и още толкова за пълното изчистване на E.coli. Това означава поне четири-пет дни принудителна изолация в хотелската стая.

 

Ще чакате или ще решите проблема?

 

Има вариант да се справите бързо с проблема и да реализирате всичките си ваканционни планове без нито ден забавяне. Повечето жени при дизурия предприемат най-лесното решение – болкоуспокояващи препарати, които действат бързо, но и маскират проблема. Съвременните методи обаче вече включват употребата на цитратни соли – те повлияват причината, а не проявата й - понижават киселинността на урината и така елиминират болката. Добре е също да не се ползва само един цитрат, а да се комбинират, както и да се търси по-голяма концентрация. Такъв продукт, с висока концентрация на натриев и калиев цитрат, например е Urinal® Express pH. Цитратните соли скоростно алкализират урината, като така спомагат за нормално рН в уринарния тракт и възстановяване на комфорта още в първите 30-тина минути след приема. За по-пълна грижа за пикочните пътища в Urinal® Express pHцитратите са комбинирани с американска червена боровинка и бяла бреза.

 

Ако дизурията отмине, не си мислете, че и циститът си е отишъл. Не забравяйте, че неговият причинител е изключително адаптивната и упорита E.coli. Решение срещу нея е  поне половин литър фреш от американска червена боровинка, която за разлика от балканските си събратя е не само с мощен антиоксидантен ефект, но и с блокиращо бактериите действие. Разбира се, не е нужно да заменяте лятната почивка с презокеански полет в търсене на магическия плод. Висококачествен екстракт от неяс много висока концентрация се съдържа в Urinal Akut®. Само две таблетки дневно носят силата на 846 g плод и така осигуряват бърз ефект още на първия ден.

За да бъде мисията „Лятна почивка“ възможна, ние препоръчваме да приемате двата продукта едновременно – Urinal®Express pHсамо в първите два дни за връщане на комфорта, а Urinal Akut® - за изчистване на бактериите.Научете повече на www.urinal.bg.

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСЕКИ 20-ти човек страда от камъни в бъбреците. А ВИЕ?

ВСЕКИ 20-ти човек страда от камъни в бъбреците. А ВИЕ?

Изпитвали ли сте някога щипеща болка в пикочните пътища заради песъчинки? Болял ли ви е кръстът заради камъни в бъбреците? Лошата новина е, че ако сте имали такъв проблем веднъж, шансът за повторна поява е по-голям.
Добрата новина? – има шанс да избегнете повторна проява. Ще ви дадем няколко съвета, към които да се придържате и така да намалите значително риска от камъни в пикочните пътища. Но първо:
Прочети повече
От какво се плаши циститът

От какво се плаши циститът

Интервю с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение "Патологична бременност", I АГ болница "Св. София".

Д-р Панова, вярно ли е разпространеното убеждение, че простудата е най-прекият път към цистита?

Прочети повече
Бъбреците на бременната жена работят за двама

Бъбреците на бременната жена работят за двама

Разговаряме с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение "Патологична бременност", I АГ болница "Св. София". По принцип около 10% от жените страдат от цистит, а при бременност числото достига до 40-50%.

Прочети повече