Жена или Супергерой

Майка, дъщеря, съпруга, сестра, най-добра приятелка... Накратко казано ЖЕНА. Жените винаги са били символ на елегантност, нежност, красота, а все по-често и на новия съвременен герой. Една представителка на нежния пол обикновено тича от вкъщи до работа, а след това за детето, до магазина, до залата за тренировка в неспирен стремеж да свърши колкото се може повече. Този кръговрат се повтаря въпреки всички обстоятелства и ежедневни препятствия

1.jpg

Майка, дъщеря, съпруга, сестра, най-добра приятелка... Накратко казано ЖЕНА. Жените винаги са били символ на елегантност, нежност, красота, а все по-често и на новия съвременен герой. Една представителка на нежния пол обикновено тича от вкъщи до работа, а след това за детето, до магазина, до залата за тренировка в неспирен стремеж да свърши колкото се може повече. Този кръговрат се повтаря въпреки всички обстоятелства и ежедневни препятствия.

 

Един толкова динамичен начин на живот заслужава да бъде признат. Супергерой е единствено възможното определение за жената, която често пренебрегва себе си и неминуемо появяващите се физически и емоционални дискомфорти, за да може всички около нея да са щастливи и да се чувстват добре. Но защо? Налага ли се да потискате болката? Не! Особено ако тя е е свързана със здравето.

 

Представете си как между поредното напрегнато обсъждане в офиса, родителската среща на детето и часа при козметичката, за себе си ви напомни дизурията. Това е онази остра болка долу, под корема, която при пишкане се усеща като парене и щипене. Дизурията обикновено придружва други симпотми като чести позиви за ходене до тоалетната, постоянно усещане за все още пълен пикочен мехур, а понякога и кръв в урината. Или с една дума - цистит.

 

В 90% от случаите циститът е резултат от навлязлата в пикочните пътища бактерия E.coli, която нормално обитава чревния тракт. Веднъж попаднала в пикочния мехур, тя здраво се захваща за стените му и започва бързо да се възпроизвежда, колонизира и става устойчива на всякакви влияния – механични (потока на урината) и химични (антибиотици).

Дизурията е резултат от възпалението. Инфектираните от бактерията тъкани водят до киселинно pH на урината поради повишеното количество отделили се водородни йони. Те от своя страна активират рецепторите за болка. Така колкото по-висока е киселинността на урината, толкова повече са отделените водородни йони и толкова по-непоносима става дизурията.

 

Причината за появата на инфекцията отчасти се крие в спецификата на женската анатомия. Дамската уретра е много по-къса от мъжката -  тя е дълга само 4 см, в пъти по-къса от тази на мъжете. Затова E.coli, минавайки през нея, много по-бързо и по-лесно достига пикочния мехур на дамите.

 

При дизурия повечето жени предприемат най-лесното решение – болкоуспокояващи препарати, които действат бързо, но всъщност само на пръв поглед прикриват проблема. Съвременните методи обаче вече включват употребата на цитратни соли – те повлияват причината, а не проявата й – понижават киселинността на урината и така елиминират болката. Добре е да не се ползва само един цитрат, а да се комбинират, както и да се търси по-голяма концентрация. Такъв продукт, с висока концентрация на натриев и калиев цитрат, например е Urinal® Express pH. Цитратните соли скоростно алкализират урината, като така спомагат за нормално рН в уринарния тракт и възстановяване на комфорта още в първите 30-тина минути след приема. За по-пълна грижа за пикочните пътища в Urinal® Express pH цитратите са комбинирани с американска червена боровинка и бяла бреза.

Когато дизурията отмине обаче, не си мисли, че и циститът си е отишъл. Не забравяй, че неговият причинител е изключително адаптивната и упорита E.coli. Решение срещу нея е поне половин литър фреш от северноамериканска червена боровинка, която за разлика от балканските си братовчеди, е не само с мощен антиоксидантен ефект, но и с блокиращо бактериите действие. И не, не е необходимо да търсите билет за презокеански полет в търсене на магическия плод. Висококачествен екстракт от нея с много висока концентрация се съдържа в Urinal Akut®. Само две таблетки дневно носят силата на 846 g плод и така осигуряват бърз ефект още на първия ден. Ето защо е препоръчително заедно с Urinal® Express pH да приемате и Urinal Akut®. Така не само ще имате малко свободно време за себе си между всички задачи, но и ще бъдете спокойни, че ще успеете да се справите с всички предизвикателства като истински супергерой.

ВСЕКИ 20-ти човек страда от камъни в бъбреците. А ВИЕ?

ВСЕКИ 20-ти човек страда от камъни в бъбреците. А ВИЕ?

Изпитвали ли сте някога щипеща болка в пикочните пътища заради песъчинки? Болял ли ви е кръстът заради камъни в бъбреците? Лошата новина е, че ако сте имали такъв проблем веднъж, шансът за повторна поява е по-голям.
Добрата новина? – има шанс да избегнете повторна проява. Ще ви дадем няколко съвета, към които да се придържате и така да намалите значително риска от камъни в пикочните пътища. Но първо:
Прочети повече
От какво се плаши циститът

От какво се плаши циститът

Интервю с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение "Патологична бременност", I АГ болница "Св. София".

Д-р Панова, вярно ли е разпространеното убеждение, че простудата е най-прекият път към цистита?

Прочети повече
Бъбреците на бременната жена работят за двама

Бъбреците на бременната жена работят за двама

Разговаряме с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение "Патологична бременност", I АГ болница "Св. София". По принцип около 10% от жените страдат от цистит, а при бременност числото достига до 40-50%.

Прочети повече