ВСЕКИ 20-ти човек страда от камъни в бъбреците. А ВИЕ?

Изпитвали ли сте някога щипеща болка в пикочните пътища заради песъчинки? Болял ли ви е кръстът заради камъни в бъбреците? Лошата новина е, че ако сте имали такъв проблем веднъж, шансът за повторна поява е по-голям.
Добрата новина? – има шанс да избегнете повторна проява. Ще ви дадем няколко съвета, към които да се придържате и така да намалите значително риска от камъни в пикочните пътища. Но първо:

Web_banners_Urinal_Nefro_people.png Web_banners_Urinal_Nefro_people2.png
Нека опознаем малко по-добре процеса на формиране на камъните

ЗАЩО?

Много пъти камъкът в бъбреците се развива без каквито и да било симптоми, и неочаквано причинява остра болка, възможна е висока температура, а също може да предизвика кръв в урината и задържане на урина. Причините за образуване на камъни в бъбреците са много различни, като част от тях са:
 • Инфекция в пикочните пътища
 • Прекомерна консумация на месо или алкохол (защото водят до повишаване рН на урината)
 • Недостатъчен прием на течности
 • Приемът на някои лекарствени препарати
 • Наследствена предразположеност.
Разбира се, има и късметлии, които цял живот ядат мазно месо и пият концентрати, но нямат генетичната предразположеност да образуват камъни. Ако обаче някой от роднините ви (родители, баба и дядо) са страдали от бъбречни проблеми, имайте едно наум.

КАК?

Каквато и да е основната причина, камъните в бъбреците се формират в резултат на концентриране на урината. Колкото по-гъста става, толкова по-наситена с твърди отлагания е тя. Постепенно те се кристализират. Ако тези кристали не се разтворят (поради насищане на урината с друго вещество), те образуват камък и започват да нарастват.
Какво може да направите, за да предотвратите формирането на друг камък в бъбреците?
Ако имате камък в някой от отделите на пикочните пътища, са възможни три начина да го премахнете – да го изхвърлите чрез потока на урината вследствие на предписани от доктор лекарства, да го изхвърлите на малки частици след лазерно разбиване (литотрипсия) или в най-тежките случаи – да ви извадят камъка чрез хирургична операция.
А можете просто да се съсредоточите върху предотвратяване образуването на камъни и така да намалите риска от това:

И
 • Пийте повече вода, поне 6–8 чаши на ден! Благодарение на приема на течности количеството урина достига необходимите 2 литра, което подобрява състава й и неразтворимите елементи могат да напуснат тялото по-бързо. Когато времето е горещо или спортувате или сте на работа, пийте дори повече вода.
 • Хранете се правилно! Избягвайте прекомерната консумация на месо (червени, консервирани, дивечови меса). Защо? Защото тяхната употреба повишава рН на урината и това спомага за образуването на камъни в бъбреците.
 • Приемайте достатъчно (но не прекалено много) калций, най-вече под формата на млечни продукти, за предпочитане обогатени с витамин D. Ниското ниво на калций спомага за образуването на оксалатни камъни.
 • Не прекалявайте със зелени храни с високи нива на оксалат (например спанак, киселец) и не пресолявайте храната си.
 • Избягвайте продукти с консерванти.
 • Движете се ежедневно.
 • Ако подозирате, че имате инфекция на пикочните пътища (ИПП), посетете лекаря си и започнете лечение възможно най-скоро.
 • Осигурете поне веднъж годишно профилактика на бъбреците си, за да ги прочистите от отпадъчните вещества и токсини. Подходящи природни продукти за тази цел са билката гръмотрън и листата от маслина, които имат благотворно влияние върху цялата отделителна система. С диуретичните си свойства подпомагат естественото елиминиране на ненужни вещества и токсини.
Тези две билки, заедно с други ценни съставки (като екстракт от канадска боровинка, селен и витамин В2) са събрани с висока концентрация във всяка таблетка Urinal® Nefro. Затова само 1 таблетка дневно е достатъчна за здрави и чисти бъбреци.