За инфекцията на пикочните пътища (или накратко „цистит“)

Неприятната, но много често срещана инфекция на пикочните пътища е нещо, с което основно жените са принудени да се срещат и справят. Вижте няколко експертни съвети какво ДА правите и какво определено да НЕ допускате, за да запазите интимната си зона (а и живота си) безпроблемни.

 

image-foto_830x350px.jpg

Повече от половината жени по света, а и у нас, ще имат цистит поне веднъж в живота си1, като 4 от 10 жени ще се срещнат с него отново в рамките на шест месеца2. За разлика от мъжете. Всъщност жените са до 30 пъти по-податливи на инфекции на пикочните пътища, отколкото мъжете3. Несправедливо? ДА. Но управляемо? В повечето случаи АБСОЛЮТНО.

Какво причинява инфекциите в уринарния тракт?

Циститът е бактериална инфекция, т.е. основният причинител е бактерия. В над 80% от случаите това е бактерията E. Coli, която по различни начини преминава от чревния тракт в пикочните пътища. Ето защо (напук на старомодното, но все още много разпространено вярване) няма да хванете цистит, ако седите върху студена повърхност (най-често бордюр, плочки или дори пейка). Студът може да отслаби имунната ви система и по този начин да подпомогне всякакъв вид инфекции, но не води бактериите отникъде за никъде.

Защо продължавате да имате инфекции на пикочните пътища след като сте се излекували веднъж? Неоспорим факт е, че веднъж преболедували цистит, не се имунизирате срещу него. Има няколко най-чести фактори (странни и не толкова странни), които повишават риска от уринарни инфекции. Начинът да се предпазите е като просто ги избягвате.

 1. Регулярен секс. Добре, спокойно, това не означава, че трябва да избягвате секса, просто е по-разумно да вземете още някои предпазни мерки (освен задължителните при секс), които са по-свързани с правилната хигиена. По-добре обезопасяване, отколкото самосъжаляване …

 2. Отслабена имунна система. Причините  могат да бъдат много и разнообразни, включително диабет или химиотерапия. И дори да нямате (дори и леки) заболявания в момента, общото правило е да се уверите, че полагате правилните грижи за себе си. А инфекцията на пикочните пътища е само една от многото причини да го направите.

 3. Прием на течности. Или по-скоро липсата на такъв. Тъй като урината отмива бактериите от пикочния мехур, пиенето на достатъчно течности и следователно редовното пишкане са ключови за превенция на цистит. И не стискайте като ви се пишка. Наистина, недейте.

 4. Възраст. За съжаление, жените в менопауза и постменопауза са по-податливи на инфекции на пикочните пътища4. Причините са отново най-разнородни – „смъкване“ на таза, липса на естроген, дисбаланс във вагиналната флора, зачестяване на инфекции около уретрата (каналчето, през което се изхвърля урината) и фактът, че с възрастта жените по-често са засегнати от заболявания като диабет, за който вече разбрахме, че е от основните фактори.

 5. И твърде малко, и твърде много. За какво става въпрос ли? По правило се стремите да имате суха и чиста интимна зона. И не е необходимо ви се напомня, че редовната хигиена е ключова. От друга страна обаче, е много важно да се подчертае, че прекаляването с нея, особено ако използвате ароматизирани или агресивни сапуни, също не е най-добрият начин на действие – най-вече когато се опитвате да се предпазите от инфекция. Същото важи и за употребата на спермициди (за предпазване от забременяване) и като цяло на всякакви препарати, които нарушават баланса на вагиналната микрофлора.


Сега какво? Да прегледаме списъка с неща, които е добре ДА правите и, които НЕ трябва да правите, за да избегнете максимално риска от цистит, без да се лишавате от забавни изживявания.
 

НЕ

 1. Не използвайте ароматизирани сапуни за хигиена на вагиналната зона.

 2. Не се стискайте като ви се пишка. Отидете възможно най-скоро до тоалетна.

 3. Не прекъсвайте пишкането преди да сте изпразнили напълно пикочния си мехур.

 4. Не носете синтетично бельо и избягвайте много тесни панталони. Интимната ви зона също има нужда от въздух и простор.

 5. Не пийте много алкохол, тъй като той може да раздразни пикочния ви мехур. И не, алкохолът не се брои към задължителните течности за прием през деня.

 6. Не приемайте много сладки храни или напитки, тъй като захарта може да насърчи развитието на бактериите.

ДА

 1. Избърсвайте се отпред назад при посещение на тоалетната, за да избегнете пренасянето на бактерии.

 2. Поддържайте гениталната област чиста и суха. Памукът тук е най-добрият ви приятел.

 3. Сменяйте незабавно мокрия бански със сух. Най-добрата причина да си купите два различни готини бански, не мислите ли?

 4. Пийте много течности, особено вода – за да пишкате редовно през деня и да не изпитвате жажда.

 5. Измивайте се около вагиналната зона преди и след секс. Без да прекалявате със сапуна.

 6. Пишкайте възможно най-скоро след секс.


Когато усетите първи симптоми на инфекция на пикочните пътища (като парене или често уриниране), помислете дали не можете да отидете на лекар. Все пак, ако решите да се справите сами, важно е да действате бързо и да вземете подходящ билков препарат. Най-доказаната билка за здрави пикочни пътища е американската червена боровинка. Не просто червената боровинка, а американската. Само в нея се съдържат флавоноиди, които възпрепятстват закрепянето на E.coli. за стените на пикочния мехур. За изчистването на бактериите от пикочните пътища е много подходяща билката Златна пръчица, благодарение на диуретичните й свойства. Разбира се, и витамин D, който в последните години показа, че е изключително важен за поддържане на имунитета.

 

Референции: 

1 Rahn DD. Urinary tract infections: contemporary management. Urol Nurs. 2008;28:333–41 

2 Arnold, J.J., Hehn, L.E., Klein, D.A. (2016). Common questions about recurrent urinary tract infections in women. American Family Physician; 93(7): 560-569. 

3 Foxman, B. (2002). Epidemiology of urinary tract infections: Incidence, morbidity, and economic costs. American Journal of Medicine; 113(Suppl. 1A): 5S-13S. 

4 Jackson SL, Boyko IJ, Scholes D, Abraham L, Gupta K, Fihn SD. Predictors of urinary tract infection after menopause. Am J Med. 2004;117:903 

5 Urinal Akut Observational Study, Stada, Romania and Czech Republic, December 2021 
 

ВСЕКИ 20-ти човек страда от камъни в бъбреците. А ВИЕ?

ВСЕКИ 20-ти човек страда от камъни в бъбреците. А ВИЕ?

Изпитвали ли сте някога щипеща болка в пикочните пътища заради песъчинки? Болял ли ви е кръстът заради камъни в бъбреците? Лошата новина е, че ако сте имали такъв проблем веднъж, шансът за повторна поява е по-голям.
Добрата новина? – има шанс да избегнете повторна проява. Ще ви дадем няколко съвета, към които да се придържате и така да намалите значително риска от камъни в пикочните пътища. Но първо:
Прочети повече
От какво се плаши циститът

От какво се плаши циститът

Интервю с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение "Патологична бременност", I АГ болница "Св. София".

Д-р Панова, вярно ли е разпространеното убеждение, че простудата е най-прекият път към цистита?

Прочети повече
Бъбреците на бременната жена работят за двама

Бъбреците на бременната жена работят за двама

Разговаряме с д-р Мажена Панова, завеждащ отделение "Патологична бременност", I АГ болница "Св. София". По принцип около 10% от жените страдат от цистит, а при бременност числото достига до 40-50%.

Прочети повече